Friday, February 15, 2013

Ikan stim dan udang bersos

Assalamualaikum ...

Uols, harinih kekononnya nak pi Giant depan rumah tuh nak makan sizzling yee mee la, or subway ke apa kan for lunch. Sekali, tercancel for a good reason and good reward jugaklah. Alhamdulillah. Since mama Pot decide to cook for us for lunch, so kami pun yayy! But ...... kena ada tetapi jugak tahu, si Naqib yang comey tuh menghabiskan lauk tanpa di sengajakan. Ha ha ha, kami okay jela. So sebab taknak susahkan mama Pot yang jena rushing back to work, so we decide to cook dan dah dapat izin dulu tau dari mama diamacam semalam. The best part is, my cooking last night mama dia puji sedap dan abah dia tambah sampai 3x. Wow ! Ha ha ha, mana riak pun ...

So nak share sikit la pada sapa rasa nak cuba masak something tapi rasa macam susah sangat kan, takpa-takpa let's try sebabnya cooking is fun. Serious memang aku enjoy cooking. Bukannya aku rajin sangat tolong mak aku kat dapur tuh ke apa, memang jarang la nak masak dekat family aku. But since aku belajar dekat unisel, sem 5/6 kot aku baru start masak. Guys, cekidout ....


Resipi dia senang ja sebab aku pakat campak-campak ja apa yang ada. 



Ikan stim ;


  • 1 ekor ikan siakap ( dah siap disiang dan dibersihkan )
  • Bawang merah dan bawang putih yang dah siap dikisar dalam 2 sudu besar
  • 1 sudu 1/2 halia yang siap dikisar
  • 2 batang serai
  • 2/3 keping asam ( pakat campak ja )
  • 2 biji cili padi ( nih depend pada sapa yang nak rasa pedas-pedas sikit, taknak pun takpa )
  • Kubis yang dah dipotong. ( act kita boleh ja kalau taknak letak sayur, but nampak macam kosong sangat, so main campak jelah. nak letak carrot pun boleh, nak letak asparagus pun boleh. nak letak daun limau kasturi pun boleh )
  • Garam secukup rasa


Mula-mula panaskan air dulu bergantung kepada banyak mana kuah yang korang nak, for me dalam 3 cup tuh pun dah okay. Bila air dah macam mendidih sikit, masukan bahan-bahan yang dah dikisar macam bawang dan halia. Kacau sesuka hati then masukkan ikan.

kemudian masuk serai yang telah di ketuk, asam keping, cili padi yang telah di potong dan tunggu la kejap dalam 3/5 minit macam tuh baru masukkan kubis kemudian garam secukup rasa. tengok ikan dah masak boleh tutup api dan hidang kan. Senag kan ? Lauk orang bujang ...





udang goreng sos ;

  • Udang seberapa banyak yang korang suka
  • Kunyit
  • Garam
  • Sos Thai


See simple je bahan-bahan dia. 1st, gaulkan semua bahan di atas, perap jap dalam 5/10 minutes. Lagi lama lagi sedap. Then goreng dan terus boleh di hidang kan ....

Selamat mencuba :-)

No comments:

Post a Comment